SLADIDLA
Sladidla jsou látky, které dávají potravinám sladkou chuť. Zařazujeme je mezi přídatné látky (tzv. Aditiva), jejichž zdravotní nezávadnost je dána Zákonem o potravinách a vyhláškou 298/97 Sb. Naše předpisy pro náhradní sladidla jsou sladěny s legislativou EU. Náhradní sladidla (náhražky cukru) rozdělujeme na přírodní a uměle vyrobené. Pro všechna náhradní sladidla je stanovena maximální přípustná denní dávka (hodnota ADI).
ROZDĚLENÍ:
- podle původu:
přírodní: např. steviosid, thaumatin
syntetická: např. sacharin, cyklamát
- podle nutriční hodnoty.
energetická: polylakoholy kromě erythritolu, fruktóza
neenergetická: synteticky vyrobená a přírodní
DŮVOD K POUŽITÍ NÁHRADNÍCH SLADIDEL:
1. diabetes mellitus
2. redukce obsahu energie potravinách
3. ochrana před zubním kazem
4. cena –mnohá levnější než cukr
5. reaktivní hypoglykemie
SLADIDLA:
pro diabetiky nevhodná: cukr řepný a třtinový cukr, hroznový, melasa, med, sirupy (javorový, z agáve), obilné sladěnky
pro diabetiky jsou vhodnější náhradní sladidla
PŘÍRODNÍ SLADIDLA:
sirupy – např. z agáve, javorový, jablečný, jakonový, rýžový
stevie – sladká bylinka, která kromě slazení likviduje i bakterie v ústní dutině
med – vytváří ho včely, které sbírají a zahušťují šťávy z květů, je směsí vody + cukrů + další látky
rapadura – sušená třinová šťáva, která obsahuje mnoho minerálních látek, vitamínů a stopových prvků
melasa – extrakt, který vzniká při výrobě třtinového cukru, obsahuje stopové prvky, vitaminy a minerální látky
sladový cukr – je aromatický a tmavý, získává se z ječného sladu a obsahuje vitamin B
ovocný cukr – je obsažen v ovoci a medu, je součástí třtinového cukru a je sladší než klasický cukr
hroznový cukr – vyrábí se krystalizací z rostlinných šťáv, hlavně z vinné révy a škrobu
palmový cukr – je připravován zahuštěním sladké mízy z palmy, má karamelovou příchuť a obsahuje minerální látky.
NÁHRADNÍ SLADIDLA:
Sorbitol (Sorbit, Sorbol)
-
najdem jej v ovoci, používá se při výrobě žvýkaček, zmrzlin, cukrovinek, dezertů a potravin pro diabetiky
-
nepřekračujte denní doporučenou dávku stanovenou výrobcem, vysoká dávka může způsobit nadýmání, plynatost a prudké průjmy
Mannitol
-
vyrábí se z rostlin, používá se při výroběnízkokalorických potravin a jako sladidlo pro diabetiky
-
nepřekračujte denní doporučenou dávku stanovenou výrobcem, vysoká dávka může způsobit nevolnost a průjmy
Acesulfam K
-
používá se jako sladidlo pro diabetiky a ochucující látka při výrobě žvýkaček, nealkonápojů, sypkých nápojů, některých nízkotučných jogurtů, cukrovinek a dezertů, náhražek kávy, mražených krémů, hořčici, majonéz, vitamínových doplňků a dalších
-
u nás je používání této látky povoleno ve vybraných druzích potravinových a farmaceutických výrobků
Aspartam
-
zvyšuje chuť k jídlu, používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, některých jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a také se nachází ve většině light potravinách
-
obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. Fenylketonurií
-
vyšší dávka může způsobovat u citlivých jedinců bolesti hlavy, žaludeční problémy, svědivé vyrážky a poruchy chování
Cyklamáty
-
nevyskytují se ve volné přírodě, jsou přibližně 50x sladší než cukr
-
v těle se částečně přeměňují na látku, která může mít karcinogenní účinek
Isomalt
-
vyrábí se z cukrové řepy, v těle se mění na mannitol a sorbitol, používá se jako náhradní sladidlo pro diabetiky
-
nepřekračujte denní doporučenou dávku stanovenou výrobcem, vysoká dávka může způsobit nadýmání, plynatost a prudké průjmy
Sacharin
-
ve volné přírodě se nevyskytuje, používá se jako sladidlo pro diabetiky,pro ochucování nápojů, koncentrátů, i nealko piva, cukrářských výrobků, mražených krémů, žvýkaček, pro ochucování hořčice
-
podle výzkumů je podezření na vzniku rakoviny močového měchýře u mužů
Xylitol
-
vyskytuje se v ovoci, zelenině a houbách, je stejně sladký jako cukr, má pozitivní vliv na zuby, je vhodný pro diabtiky, používá se při výrobě cukrovinek a žvýkaček, různých pastilek
-
při použití velmi nadměrného množství může způsobovat průjem
Sukralóza
-
vyrábí se uměle, je vhodná pro diabetiky (neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi), nemá pachuť, neškodí zubům, používá se v pekařských produktech a směsích na pečení, sladkostech, mléčných výrobcích, žvýkačkách či například v konzervovaném ovoci
ZDROJE:
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/09/09.pdf
https://www.vyzivaspol.cz/encyklopedie-vyzivy-n-hesla/nahradni-sladidla.html
https://zdrava-vyziva.zdrave.cz/prirodni-sladidla/
https://www.dia-potraviny.cz/nahradni-sladidla.html
https://zdrava-vyziva.zdrave.cz/umela-sladidla/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr