SLADIDLA

 
 

Sladidla jsou látky, které dávají potravinám sladkou chuť. Zařazujeme je mezi přídatné látky (tzv. Aditiva), jejichž zdravotní nezávadnost je dána Zákonem o potravinách a vyhláškou 298/97 Sb. Naše předpisy pro náhradní sladidla jsou sladěny s legislativou EU. Náhradní sladidla (náhražky cukru) rozdělujeme na přírodní a uměle vyrobené. Pro všechna náhradní sladidla je stanovena maximální přípustná denní dávka (hodnota ADI).

 
 

 ROZDĚLENÍ:

 

- podle původu:

 přírodní: např. steviosid, thaumatin

 syntetická: např. sacharin, cyklamát

 

- podle nutriční hodnoty.

 energetická: polylakoholy kromě erythritolu, fruktóza

 neenergetická: synteticky vyrobená a přírodní

 

 DŮVOD K POUŽITÍ NÁHRADNÍCH SLADIDEL:

 

1. diabetes mellitus

2. redukce obsahu energie potravinách

3. ochrana před zubním kazem

4. cena –mnohá levnější než cukr

5. reaktivní hypoglykemie

 

 SLADIDLA:

 

 pro diabetiky nevhodná: cukr řepný a třtinový cukr, hroznový, melasa, med, sirupy (javorový, z agáve), obilné sladěnky

 pro diabetiky jsou vhodnější náhradní sladidla

 

 PŘÍRODNÍ SLADIDLA:

 

 sirupy – např. z agáve, javorový, jablečný, jakonový, rýžový

 stevie – sladká bylinka, která kromě slazení likviduje i bakterie v ústní dutině

 med – vytváří ho včely, které sbírají a zahušťují šťávy z květů, je směsí vody + cukrů + další látky

 rapadura – sušená třinová šťáva, která obsahuje mnoho minerálních látek, vitamínů a stopových prvků

 melasa – extrakt, který vzniká při výrobě třtinového cukru, obsahuje stopové prvky, vitaminy a minerální látky

 sladový cukr – je aromatický a tmavý, získává se z ječného sladu a obsahuje vitamin B

 ovocný cukr – je obsažen v ovoci a medu, je součástí třtinového cukru a je sladší než klasický cukr

 hroznový cukr – vyrábí se krystalizací z rostlinných šťáv, hlavně z vinné révy a škrobu

 palmový cukr – je připravován zahuštěním sladké mízy z palmy, má karamelovou příchuť a obsahuje minerální látky.

 

 NÁHRADNÍ SLADIDLA:

 

 Sorbitol (Sorbit, Sorbol)

  • najdem jej v ovoci, používá se při výrobě žvýkaček, zmrzlin, cukrovinek, dezertů a potravin pro diabetiky

  • nepřekračujte denní doporučenou dávku stanovenou výrobcem, vysoká dávka může způsobit nadýmání, plynatost a prudké průjmy

 Mannitol

  • vyrábí se z rostlin, používá se při výroběnízkokalorických potravin a jako sladidlo pro diabetiky

  • nepřekračujte denní doporučenou dávku stanovenou výrobcem, vysoká dávka může způsobit nevolnost a průjmy

 Acesulfam K

  • používá se jako sladidlo pro diabetiky a ochucující látka při výrobě žvýkaček, nealkonápojů, sypkých nápojů, některých nízkotučných jogurtů, cukrovinek a dezertů, náhražek kávy, mražených krémů, hořčici, majonéz, vitamínových doplňků a dalších

  • u nás je používání této látky povoleno ve vybraných druzích potravinových a farmaceutických výrobků

 Aspartam

  • zvyšuje chuť k jídlu, používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, některých jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a také se nachází ve většině light potravinách

  • obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. Fenylketonurií

  • vyšší dávka může způsobovat u citlivých jedinců bolesti hlavy, žaludeční problémy, svědivé vyrážky a poruchy chování

 Cyklamáty

  • nevyskytují se ve volné přírodě, jsou přibližně 50x sladší než cukr

  • v těle se částečně přeměňují na látku, která může mít karcinogenní účinek

  Isomalt

  • vyrábí se z cukrové řepy, v těle se mění na mannitol a sorbitol, používá se jako náhradní sladidlo pro diabetiky

  • nepřekračujte denní doporučenou dávku stanovenou výrobcem, vysoká dávka může způsobit nadýmání, plynatost a prudké průjmy

  Sacharin

  • ve volné přírodě se nevyskytuje, používá se jako sladidlo pro diabetiky,pro ochucování nápojů, koncentrátů, i nealko piva, cukrářských výrobků, mražených krémů, žvýkaček, pro ochucování hořčice

  • podle výzkumů je podezření na vzniku rakoviny močového měchýře u mužů

  Xylitol

  • vyskytuje se v ovoci, zelenině a houbách, je stejně sladký jako cukr, má pozitivní vliv na zuby, je vhodný pro diabtiky, používá se při výrobě cukrovinek a žvýkaček, různých pastilek

  • při použití velmi nadměrného množství může způsobovat průjem

  Sukralóza

  • vyrábí se uměle, je vhodná pro diabetiky (neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi), nemá pachuť, neškodí zubům, používá se v pekařských produktech a směsích na pečení, sladkostech, mléčných výrobcích, žvýkačkách či například v konzervovaném ovoci

Zpracovala: Koláčková, Jurníčková

 

 

 

ZDROJE:

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/09/09.pdf

https://www.vyzivaspol.cz/encyklopedie-vyzivy-n-hesla/nahradni-sladidla.html

https://zdrava-vyziva.zdrave.cz/prirodni-sladidla/

https://www.dia-potraviny.cz/nahradni-sladidla.html

https://zdrava-vyziva.zdrave.cz/umela-sladidla/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr