Med
 

Med je jedním ze zlatých pokladů přírody, které člověk neumí vyrobit. Jde o včelí produkt, z rostlinného nektaru, jež je zdrojem mnoha cenných látek, které prospívají zdraví, podporují trávení a omlazují. Med v žaludku nekvasí a je rychle absorbován.  Je směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečné dlouho téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se však opět rozpustí. 

 

Med obsahuje 7 složek napomáhajících trávení ve formě cenných enzymů. Obsahuje také minerály, vitamíny skupiny B , vitamín C, dextrin, rostlinné pigmenty, aminokyseliny, stopy proteinů a aromatické látky. V průměru obsahuje 17 % vody, 40 % ovocného cukru, 34 % dextrózy, 2 % třtinového cukru, 2 % dextrinu a značné množství železa, mědi, manganu, chlóru, kalcia, draslíku, fosforu, síry a magnézia.  Med obsahuje z 80 % přírodní cukr, který je ihned po požití je přeměněn na energii.

 

Příznivé účinky medu 

 

Med působí na proudění trávicích enzymů a jeho přírodní mastné kyseliny stimulují peristaltiku a produkují tím regulované trávení. V dávných dobách, kde ještě nebyla známá chemická projímadla byl med používán jako přírodní regulátor. Med byl považován za první pomoc orientální medicíny, působí jemně, zmírňuje záněty a podporuje hojení ran a popálenin, má antiseptické účinky. Med zlepšuje ukládání vápníku, který je nezbytný k posílení nervů a pro kosti. Zvyšuje také obsah hemoglobinu v krvi, čímž napomáhá při chudokrevnosti. Uklidňuje ledviny a játra, ochraňuje před nemocemi dýchacích cest, posiluje srdce, uvolňuje a tělu dodává vitalitu. Med zvyšuje výkonost a působí jako tzv. „bio–aktivátor“

 

Zdroj: Hulke Waltraud-Maria. 1998. Základní kniha léčivých energií. Vyd. 1. Praha: PRAGMA. ISBN: 80-7505-620-4

 

Autor: Tereza Jebasová