Libeček

Chuť a vůně libečku je poměrně výrazná, aroma připomíná celer.
Libeček by se měl v kuchyni používat střídmě, 
také se mu někdy říká "rostlina maggi".


Používané části
Semena se používají jako kmín do chlebových směsí a do sušenek.
Tmavozelené
 listy jako koření do zeleninových polévek a do masových směsí.


Využití
V kuchyni se používá pro svou silnou vůni a chuť.
Přidáváme ji do polévek, k dušenému masu, zelenině, do omáček i do salátů.

Plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Oddenky můžeme kandovat.


Další využití
Libeček léčí zažívací potíže.
Zlepšuje trávení a  produkci trávících šťáv.
Pomáhá při revmatu a čistí krev.
Pomáhá při potížích s močením, ledvinami a prostatou. 
Těhotné ženy by se mu však měly raději vyhnout
Používá se hlavně koření.

Původ
v oblasti Íránu a Afghánistánu
 

zdroje informací
https://www.bylinky.eu/libecek-lecive-rostlinne-maggi.html
Kniha: Bylinky, Autor: Rausch, Andrea; Lotz, Brigitte

ISBN: 978-80-255-0629-5

 

Vepřové kostky pečené s cuketou a libečkem

Suroviny:

1 kg vepřového masa na pečení(já měla ořez) 
2 cibule 
4 stroužky česneku 
2 mladé cukety 
4 stonky libečku 
2 lžíce hladké mouky
mletá paprika 
kmín, 
pepř
olej 
sůl

Postup přípravy receptu

Maso nakrájíme na kostky, cibuli na měsíčky a česnek na plátky.
Do pekáč trochu víc vymažeme olejem, na něj nasypeme cibuli s česnekem, do mísy dáme nakrájené maso, které osolíme, opepříme a posypeme paprikou a kmínem, maso promícháme, aby bylo koření všude a přendáme do pekáče. Navrch položíme libečkové listy, podlijeme asi 200 ml vody a dáme přikryté péct do vyhřáté trouby na 200°C. Tak po půl hodině pečení, maso promícháme, posypeme nakrájenou cuketou na kolečka u větší cukety na půlkolečka, zalijeme vodou tolik, kolik chceme šťávy a do ní rozmícháme mouku, čímž šťávu zahustíme a dáme dopéct odkryté na 20-30 minut.