KORIANDR

 

Chuť:

Listy mají nepatrnou příchuť anýzu.

Připomíná chuť kopru nebo kmínu.

 

Používané části:

U koriandru se používá plod a list

 

Využití:

Používá se hodně v kuchyni indické, anglické i německé, ale i ve středozemní a uplatňuje se i v ostré mexické, arabské i čínské kuchyni.

Světle hnědá semena koriandru se používají častěji v pekařství, cukrářství, při konzervaci ryb, do likérů.

V kuchyni se koriandr používá do mléčných polévek, k dušení masa, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího, do omáček, marinování ryb, přípravě chleba

Je vhodný při nakládání hub, červené řepy, zelí, do směsí koření.

 

Další využití:

Silice koriandru podporuje trávení a omezuje nadýmání.

Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení.

Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání.

Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů.

 

Původ:

Pochází z Malé Asie a východní části Středomoří.

 

 

 

Zdroje informací:

https://www.koreni.cz/obchod/jednodruhove-koreni/koriandr-cely

https://cs.wikipedia.org/wiki/Koriandr

O koření - Jan Dienstbier a Alena Vlčková, ISBN 26-045-86

 

 

Kuřecí kari s koriandrem

Suroviny:

4 kuřecí prsa 

2 šalotky

2 lžičky kořenící směsi kari 

1 dl silného kuřecího vývaru

1 kelímek smetany 33 - 40 %

1 lžička nasekané pažitky

1 lžička nasekané natě koriandru 

sůl

slunečnicový olej

čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

Do Wok pánve nalijeme trochu oleje a zesklovatíme najemno nakrájenou šalotku. Následně vložíme osolené kousky nakrájených kuřecích prsou a chvilku restujeme, aby se maso zatáhlo - těsně před koncem restování posypeme kuřecí maso kořením kari a ještě společně velmi rychle orestujeme. Poté podlijeme kuřecím vývarem. Necháme vývar vyvařit asi na polovinu a přidáme nasekané čerstvé bylinky (pažitku - koriandr), promícháme a podlijeme smetanou. Necháme projít krátce varem, a pokud nám to vyhovuje tak již nezahušťujeme - zahustí nám to kvalitní smetana. Nakonec podle chuti dochutíme a podáváme nejlépe s rýží nebo opečenými dukátky z brambor.

 

TOMATOVÁ POLÉVKA S KORIANDREM A CIABATTOU

4 porce

Je výborná, lehká, v létě by šla konzumovat i za studena. Kdo chce mít polévku vydatnější, může do ní zavařit čočku, pohanku nebo některý druh plněných těstovin (ravioli s masem či sýrem).
V receptu najdete koriandr. Bylinka, ve které je schovaná celá zahrádka, se podepisuje v polévce svojí jemnou aromatičností a pro nás trochu exotikou.
Do těsta na ciabattu můžete přidávat olivy, sušená rajčata, ořech, bylinky nebo kousky slaniny. 

 

300 g rajského protlaku

100 g cibule

1,5 l vody

100 ml červeného vína

100 ml olivového oleje

40 g česneku

1 velký citrón

1 svazek čerstvého koriandru

sůl

pepř

 

1. najemno nakrájenou cibuli na oleji lehce orestujeme, přidáme rajský protlak a zarestujeme 

2. zalijeme vínem, vodou a důkladně promícháme, necháme chvilku provařit

3. přidáme česnek, kůru z citrónu, citrónovou šťávu, nasekaný koriandr, sůl, pepř a znovu opět krátce povaříme