KORIANDR
Chuť:
Listy mají nepatrnou příchuť anýzu.
Připomíná chuť kopru nebo kmínu.
Používané části:
U koriandru se používá plod a list
Využití:
Používá se hodně v kuchyni indické, anglické i německé, ale i ve středozemní a uplatňuje se i v ostré mexické, arabské i čínské kuchyni.
Světle hnědá semena koriandru se používají častěji v pekařství, cukrářství, při konzervaci ryb, do likérů.
V kuchyni se koriandr používá do mléčných polévek, k dušení masa, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího, do omáček, marinování ryb, přípravě chleba
Je vhodný při nakládání hub, červené řepy, zelí, do směsí koření.
Další využití:
Silice koriandru podporuje trávení a omezuje nadýmání.
Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení.
Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání.
Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů.
Původ:
Pochází z Malé Asie a východní části Středomoří.
Zdroje informací:
https://www.koreni.cz/obchod/jednodruhove-koreni/koriandr-cely
https://cs.wikipedia.org/wiki/Koriandr
O koření - Jan Dienstbier a Alena Vlčková, ISBN 26-045-86
Kuřecí kari s koriandrem
Suroviny:
4 kuřecí prsa
2 šalotky
2 lžičky kořenící směsi kari
1 dl silného kuřecího vývaru
1 kelímek smetany 33 - 40 %
1 lžička nasekané pažitky
1 lžička nasekané natě koriandru
sůl
slunečnicový olej
čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
Do Wok pánve nalijeme trochu oleje a zesklovatíme najemno nakrájenou šalotku. Následně vložíme osolené kousky nakrájených kuřecích prsou a chvilku restujeme, aby se maso zatáhlo - těsně před koncem restování posypeme kuřecí maso kořením kari a ještě společně velmi rychle orestujeme. Poté podlijeme kuřecím vývarem. Necháme vývar vyvařit asi na polovinu a přidáme nasekané čerstvé bylinky (pažitku - koriandr), promícháme a podlijeme smetanou. Necháme projít krátce varem, a pokud nám to vyhovuje tak již nezahušťujeme - zahustí nám to kvalitní smetana. Nakonec podle chuti dochutíme a podáváme nejlépe s rýží nebo opečenými dukátky z brambor.
TOMATOVÁ POLÉVKA S KORIANDREM A CIABATTOU
4 porce
Je výborná, lehká, v létě by šla konzumovat i za studena. Kdo chce mít polévku vydatnější, může do ní zavařit čočku, pohanku nebo některý druh plněných těstovin (ravioli s masem či sýrem).
V receptu najdete koriandr. Bylinka, ve které je schovaná celá zahrádka, se podepisuje v polévce svojí jemnou aromatičností a pro nás trochu exotikou.
Do těsta na ciabattu můžete přidávat olivy, sušená rajčata, ořech, bylinky nebo kousky slaniny.
300 g rajského protlaku
100 g cibule
1,5 l vody
100 ml červeného vína
100 ml olivového oleje
40 g česneku
1 velký citrón
1 svazek čerstvého koriandru
sůl
pepř
1. najemno nakrájenou cibuli na oleji lehce orestujeme, přidáme rajský protlak a zarestujeme
2. zalijeme vínem, vodou a důkladně promícháme, necháme chvilku provařit
3. přidáme česnek, kůru z citrónu, citrónovou šťávu, nasekaný koriandr, sůl, pepř a znovu opět krátce povaříme