Bazalka pravá

 

Chuť:

  • čerstvé se chuti podobají hřebíčku
  • sušené připomínají spíše karí

Používané části:

  •  listy

Využití:

  • bazalka je bylina s všestrannou možností použití
  • je známá spíše jako kořenící přísada do jídel, která se používá nejvíce v italské a řecké kuchyni k jídlům z těstovin, rajčat a s přísadou česneku
  • má mimořádný účinek proti křečím a bolestem ze špatného trávení a nadýmání.

Původ:

  • pochází z jižní Asie, kde se pěstuje již tři tisíciletí.

Z rostlinky se obvykle používají jen lístky. Můžete je nechat celé nebo je nasekat, rozdrtit či natrhat. Bazalka je jejlepší čerstvá, lze ji také zmrazit, usušit či zpracovat do olejů, na italské pesto nebo na vegetariánská jídla, kterým dodává tu správnou chuť. Klidně lze použít i části květů.
Výrazná chuť bazalky se znásobí tepelným zpracováním. Nebojte se ji proto využít do polévek, omáček, luštěnin, pizz, těstovin, k rybám a všem druhům masa, ať už k pečeným nebo grilovaným. Ve studené kuchyni je typická pro bylinkové octy, dresinky, marinády a saláty. 

 

Pesto 

Pesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém). Bazalka by neměla přijít do styku s kovem.

 

Recept na domácí pesto krok za krokem

 

 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

 

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

 

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

 

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

 

5) Parmazán nastrouháme najemno.

 

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

 

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

 

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

 

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

 

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 

Zdroje: 

https://listen.cz/byliny/bazalka-prava

https://www.bazalka.estranky.cz/clanky/vyuziti.html

https://clanky.vareni.cz/recept-na-domaci-bazalkove-pesto-krok-za-krokem/html

 

Autor: Kristýna Bechníková