Výživa nemocného při perkutánní endoskopické gastrostomii
„Historie nutriční léčby sahá až do starověkého Egypta, kde výživu těžce nemocným podávali rektálně prostřednictvím klyzmat s výživnými látkami. Základem výživných směsí bylo například víno, mléko a vývary z mletých obilnin. Výživa byla podávána bolusově, což mělo za následky její rychlou evakuaci ze střeva a malou účinnost. Postupně se rozvíjelo kontinuální podávání, stále však probíhalo per rectum.“
Jak probíhal další vývoj podávání enterální výživy se dočtete ve zmíněném čísle časopisu Ošetřovatelská péče.
HORÁKOVÁ, Eva a Věra ANDRÁŠKOVÁ. Výživa nemocného s perkutánní endoskopickou gastrostomií. Ošetřovatelská péče: odborný časopis zdravotnických pracovníků v sociálních službách. Brno: Seviliania, 2012, č. 4. ISSN 2336-1603. 6x ročně.