Hypovitaminózy při malnutricích

„Malnutrice je patologický stav, který vznikne jako následek nedostatečného nebo nekompletního příjmu energie, bílkovin nebo jiných složek výživy. Je spojena s vyšším rizikem komplikací, zhoršeným hojením ran, delší dobou hospitalizace a vyšší mortalitou. Nejčastější příčinou vzniku je snížení chuti k jídlu nebo rozvinutá anorexie, porucha trávení a absorpce živin, přítomnost bolesti, infekce či stresových stavů.“

 

Jaké jsou rizikové skupiny pacientů a které vitaminy nejčastěji chybí se dočtete ve zmíněném čísle časopisu Ošetřovatelská péče.

 

ELIÁŠOVÁ, Jana a Dana ŠTARHOVÁ. Hypovitaminózy při malnutricích. Ošetřovatelská péče: odborný časopis zdravotnických pracovníků v sociálních službách. Brno: Seviliania, 2012, č. 1. ISSN 2336-1603. 6x ročně.