Výživa nemocného s perkutánní endoskopickou gastrostomií
„Historie nutriční léčby sahá až do starověkého Egypta, kde výživu těžce nemocným podávali
rektálně prostřednictvím klyzmat s výživnými látkami. Základem výživných směsí bylo například
víno, mléko a vývary z mletých obilnin. Výživa byla podávána bolusově, což mělo za následky její
rychlou evakuaci ze střeva a malou účinnost. Postupně se rozvíjelo kontinuální podávání, stále
však probíhalo per rectum.“
Jak probíhal další vývoj podávání enterální výživy se dočtete ve zmíněném čísle časopisu
Ošetřovatelská péče.
HORÁKOVÁ, Eva a Věra ANDRÁŠKOVÁ. Výživa nemocného s perkutánní endoskopickou
gastrostomií. Ošetřovatelská péče: odborný časopis zdravotnických pracovníků v sociálních
službách. Brno: Seviliania, 2012, č. 4. ISSN 23361603. 6x ročně.