Výživa nemocného s perkutánní endoskopickou gastrostomií

23.04.2014 19:04

„Historie nutriční léčby sahá až do starověkého Egypta, kde výživu těžce nemocným podávali

rektálně prostřednictvím klyzmat s výživnými látkami. Základem výživných směsí bylo například

víno, mléko a vývary z mletých obilnin. Výživa byla podávána bolusově, což mělo za následky její

rychlou evakuaci ze střeva a malou účinnost. Postupně se rozvíjelo kontinuální podávání, stále

však probíhalo per rectum.“

 

Jak probíhal další vývoj podávání enterální výživy se dočtete ve zmíněném čísle časopisu

Ošetřovatelská péče.

 

HORÁKOVÁ, Eva a Věra ANDRÁŠKOVÁ. Výživa nemocného s perkutánní endoskopickou
 
gastrostomií. Ošetřovatelská péče: odborný časopis zdravotnických pracovníků v sociálních
 
službách. Brno: Seviliania, 2012, č. 4. ISSN 2336­1603. 6x ročně.