Víno a zdraví

Víno sice obsahuje alkohol, který není zdraví prospěšný, nicméně najdeme v něm také látky příznivé, jako například fenoly a antioxidační enzymy. 

                                                                                                                                                                                                                                                

Červené víno obsahuje především skupiny fenolů, z nichž jsou nejvýznamnější flavonoidy, které potlačují kornatění tepen a rozpouštějí krevní sraženiny. 

 

Bílé víno obsahuje ve velkém množství antioxidační enzymy, tzv. katalázy.

 

Obsah zdraví prospěšných látek je ovlivněn druhem vína i zeměpisnou polohou jeho růstu. Vína obsahují dále vitamín C, který je významný při odbourávání cholesterolu. Resveratol je též důležitou látkou, který je obsažen především v červeném víně a působí jako antioxidant a má také protirakovinné účinky.

 

Z hlediska vlivu konzumace vína na lidské zdraví stojí za pozornost tzv. francouzský paradox. 

 

Francouzský paradox: Francie, patří k zemím západního životního stylu, kde se navzdory konzumaci potravin s vysokým podílem tuků a sacharidů, kouření a nedostatečnému pohybu vyskytuje nejnižší úmrtnost na srdeční onemocnění. Jedná se o paradox způsobený každodenním pitím vína spolu se stravou bohatou na vitamíny. Podobně je na tom Itálie a ostatní země s vysokou spotřebou vína.“

 

Má různé vlivy na jednotlivé orgány lidského těla. Je důležité si uvědomit, že rozhodující je dávka vína. Při nadměrné konzumaci je škodlivé jakékoliv víno. Denní doporučená dávka je do 200 ml denně, vhodné je pít vinné střiky a vína sušší (menší množství fruktózy).

 

Nadměrná konzumace vína může způsobovat nejrůznější poruchy nejen trávícího, ale i dýchacího, nervového, pohlavního a imunitního systému. Může také podpořit vznik chorob hromadného výskytu a urychlit proces stárnutí.

 

Na lidské vnímání má alkohol následující účinky:

 

obsah alkoholu v krvi

příznaky

0,8 promile

přichází uvolnění, zlepšuje se nám nálada, vyhledáváme 

kontakt s druhými lidmi, zhoršuje se náš odhad 

vzdáleností- ohrožené řízení automobilu

0,8 - 1,4 promile

projevuje se lehký egoismus, začínáme se obdivovat, 

máme ostřejší jazyk a rovnováha je zhoršená, přičemž 

riziko za volantem se zvyšuje 5-10 krát více

1,4 - 1,9 promile

začínáme být nekritičtí až agresivní nebo naopak usínáme, 

řeč vázne - breptáme, neschopnost řízení

1,9 - 2,5 promile

apatie, motorika zcela ochromena, neschopnost chůze

nad 2,5 promile

otrava alkoholem, možná zástava srdce, udušení-smrt

 

Proto pijte s rozumem !

 

 

Zdroj: https://www.vinoazdravi.cz/index.php?soubor=kdy_vino_skodi

 
Autoři: Tereza Jebasová, Květa Matuštíková