Ovoce

Ovoce je důležité pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálů a jiných ochranných látek (například antioxidantů), které chrání proti některým nemocem, například nádorovým nebo onemocnění srdce a cév.

Je tvořeno zejména vodou. Dále je dobrým zdrojem sacharidů (cukrů, speciálně fruktózou) a obsahuje velmi malé množství bílkovin a tuků.

Specifickou chuť a vůni jednotlivým druhům ovoce dodávají jednoduché cukry, těkavé silice a různé organické kyseliny. Některé druhy ovoce (např. jablka) mají vyšší obsah rozpustné vlákniny, která se významně podílí na snižování hladiny nadbytečného cholesterolu v krvi a tím působí jako ochrana před infarktem nebo cévní mozkovou příhodou.

Doporučuje se denně sníst 2–4 porce ovoce.

Porcí ovoce rozumíme (pro dospělého člověka) 1 jablko, 1 pomeranč, 1 banán, misku jahod, rybízu nebo borůvek, sklenici neředěné 100 % ovocné šťávy apod. Podobné množství by měli konzumovat i dospívající.

Ovoce můžeme jíst jak syrové, tak zpracované.  Do tohoto podlaží pyramidy nepočítáme marmeládu, džem, kompoty nebo jinak na sladko upravené ovoce.

 

Autor: Tománková Tereza