Ořechy

Ořechy patří mezi skořápkové ovoce (vlašské a lískové ořechy, jedlé kaštany apod.) a obsahují ve 100 g až 90 % tuku. Tuk v ořechách je velmi cenný, protože má vysoký obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ořechy jsou také bohaté na vitamín E a fytosteroly - látky chránící lidský organismus před rozvojem kardiovaskulárních chorob a karcinomem tlustého střeva.

 

Vlašské ořechy

Obsahují Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny (E,  B1, B6, B9) a minerály (hořčík, měď, zinek, sodík). Mají celkově protizánětlivé účinky, pozitivně působí na růst vlasů, nehtů a pokožky.

Energetická hodnota: 2 822 kJ, bílkoviny 18g, sacharidy 14g, tuky 60g

Lískové oříšky

Jsou velice bohaté na vitamíny (B1, B2, B5, B9, C, E),  minerály (vápník, selen, zinek, mangan, hořčík) a vlákninu. Pozitivně působí na nervovou soustavu, činnost srdce a pomáhají proti osteoporóze. 

Energetická hodnota: 2 872 kJ, bílkoviny 13g, sacharidy 11g, tuky 65g.

Mandle

Zlepšují vlasy, nehty, zuby, kosti. Mají pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu, nervovou soustavu a obsahují mnoho antioxidantů, oddalují stárnutí. Jsou bohaté na vitamíny (E, A, B1, B2, B9), minerální látky (vápník, hořčík, železo, zinek, draslík) a vlákninu.

Energetická hodnota je: 2 822 kJ (672 kcal), bílkoviny 18 g, sacharidy 14 g, tuky 60 g

Arašídy

Opět jsou bohaté na vitamíny (C, E, A, B1 ,B2, B3, B5), minerální látky (hořčík, vápník, draslík, železo, zinek) a vlákninu. Má pozitivní účinky na nervovou soustavu a též obsahuje mnoho antioxidantů, chrání zuby před kazem a má menší vliv na hubnutí.

Energetická hodnota: 2 512 kJ, bílkoviny 20g, sacharidy 17g, tuky 55g

Pistácie

Vhodné pro hubnutí v neloupané formě. Obsahují vitaminy ( A, E, B1, B3), minerály (hořčík, vápník, draslík), omega-9 nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly.  Vhodné k detoxikaci organismu. Snižují krevní tlak.

Energetická hodnota: 2 658 kJ, bílkoviny 20g, sacharidy 17g, tuky 55g

Para ořechy

Co se vitamínů týče obsahují A, B1, B2, B3, D, E. Obsahují minerály jako jsou selen, vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor a vlákninu. Jsou dobré při depresích, špatné koncentraci, podporují nervový systém.

Energetická hodnota: 2 873 kJ, bílkoviny 15g, sacharidy 8g, tuky 68g

Kešu ořechy

Obsahují hodně vitamínů skupiny B, minerálů (hořčík, železo, draslík, fosfor). Pozitivně ovlivńují oči, kůži, nervovou soustavu, snižují stres a únavu.

Energetická hodnota: 2 530 kJ, bílkoviny 16g, sacharidy 27g, tuky 46g

Zdroj:

https://sjidelnicek.cz/potravina/orechy/

 

Potravina 100g

Energie
(kJ)

Bílkoviny
(g)

Tuky
(g)

Sacharidy
(g)

GI

Cholesterol
(mg)

Vláknina
(g)

Ananas

180

0,4

0,2

10,1

C

0

1,3

Angrešt

210

0,9

0,5

10,6

C

0

2,8

Arašídy

2510

26,9

44,2

23,6

B

0

6,2

Avokádo

930

1,9

23,5

0,4

B

0

6,3

Banány

400

0,3

0,3

23

C

0

3,1

Banány

1360

4,4

0,8

75

C

0

12

Borůvky

280

0,8

0,7

14,7

C

0

2,2

Broskve

220

0,8

0,2

12,5

C

0

1,4

Brusinky

260

0,4

0,8

13,7

x

0

1,5

Citrony

200

0,7

0,5

10,5

B

0

1,8

Datle

530

1,5

0,1

31,3

x

0

3,6

Datle

1150

2,3

0,2

78

D

0

9

Džem - průměr

1000

0,5

0,3

58

C

0

0,5

Džem Andros light

640

0,3

0,2

36

C

0

1,2

Džem diet Schwartau

770

0,4

0,2

44

C

0

1

Džem Materne light

730

0,3

0,2

41

C

0

1

Džem pro diabetiky Hamé

470

0,4

0,4

26

C

0

1,5

Fíky

190

1,3

0,3

9,5

x

0

2,3

Fíky

970

4

1,6

68,4

D

0

12,9

Granátová jablka

250

1,3

0,2

11,8

B

0

2,8

Grapefruity

170

0,5

0,3

9,6

B

0

1,6

Hrozinky

960

2,3

0,5

71,2

C

0

5,4

Hrozny

290

0,7

0,5

18,2

C

0

1,5

Hrušky

280

0,5

0,4

15,8

C

0

2,4

Jablka

260

0,4

0,4

14,4

C

0

1,8

Jablka

1070

1,4

1,6

57

B

0

10

Jahody

180

0,9

0,6

8,8

B

0

1,3

Jeřabiny

330

1

0,3

22,6

C

0

2,9

Kandované ovoce směs

1120

3,5

0,2

68

D

0

6

Kaštany

900

4,9

3,3

41,1

C

0

4

Kdoule

160

0,4

0,4

12,4

C

0

1,6

Kešu

2530

16

46

27

B

0

3,2

Kiwi

210

1

0,5

9,1

B

0

1,1

Klementinky

160

0,9

0,1

8,7

C

0

x

Klikve

160

0,4

0,7

9,7

x

0

1,6

Kokos

1530

4

36

11

B

0

7,3

Kokos strouhaný

2540

7,8

68,8

17,5

B

0

x

Kompot - průměr

320

0,4

0,1

20

C

0

1

Kompot bez cukru - light - průměr

150

0,4

0,4

7

C

0

1

Lískové

2870

13,8

65

10,9

B

0

3,5

Mák

2180

18,7

39

23

B

0

20

Makadamia

2960

9

75

9,3

B

0

5,3

Maliny

230

1

0,8

11,6

C

0

5,2

Mandarinky

200

0,9

0,3

10,6

C

0

1,5

Mandle

2590

17,5

52,4

19

B

0

6

Mango

290

0,6

0,3

16

C

0

1,7

Meruňky

240

1

0,3

13,4

C

0

1

Meruňky

1000

5

0,5

48

C

0

8,6

Mirabelky

220

0,7

0,2

12,8

C

0

1

Moruše

150

1,3

0

8,1

x

0

1,5

Nektarinky

150

1,2

0,1

8

C

0

2,2

Olivy černé naložené (řecké)

1450

2,2

35,8

4,9

B

0

x

Olivy zelené naložené

570

1,4

14

1,8

B

0

2,4

Ostružiny

200

1,2

0,8

12

B

0

4

Ovocná přesnídávka s meruňkami neslazená

190

0,4

0,1

10,3

C

0

x

Papája

590

0,5

0,1

9

C

0

1,8

Para

2870

15,3

68,3

7,8

B

0

5,3

Pekan

2870

10

71

14

B

0

4,7

Piniové

2840

14

68,6

4

B

0

1,9

Pistácie

2660

20,4

54,7

17,1

B

0

6,1

Pomeranče

200

0,9

0,3

11,7

C

0

1,8

Přesnídávka jablečná

360

0,3

0,1

21,8

C

0

x

Rakytník

210

1,2

3,9

5

x

0

2

Renklody

260

0,8

0,1

9,7

C

0

2,3

Rybíz bílý

110

1,3

0,3

5,6

B

0

4

Rybíz černý

190

1,3

0,3

16,4

B

0

5

Rybíz červený

160

1,1

0,3

13,8

B

0

5,6

Slívy

170

0,5

0

9,6

B

0

1,8

Slunečnicová semínka

2500

26,5

49

12

B

0

6,3

Třešně

270

0,9

0,5

14,7

B

0

0,5

Višně

210

0,8

0,4

12,6

B

0

0,7

Vlašské

2820

18,4

60

14,6

B

0

2,7

Švestková povidla

980

1,4

0,4

59,3

C

0

1

Švestky

280

0,8

0,3

16,2

B

0

1,5

Švestky

1020

2,8

0,7

74,6

C

0

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Tesař Václav