Vegetariánská strava
V dnešní době se stále více lidí, ze zdravotních nebo náboženských důvodů, přiklání k vegetariánské stravě, která neobsahuje maso. Jejím základem je zelenina, ovoce, obilniny, těstoviny, luštěniny bylinky a ořechy. Díky široké nabídce těchto potravin tak není složité si nějaký bezmasý pokrm připravit.
Vegetariánství vychází z principů neubližování a nezabíjení. Vegetariáni nechtějí, aby zvířata trpěla a byla zabíjena. Snaží se žít v co nejtěsnějším spojení s přírodou, ve které hledají vnitřní klid a meditují.
Vegetariánství lze rozdělit do šesti podskupin:
- semi-vegetarián (demi-vegetarián) – nejí červené maso (hovězí, skopové, zvěřina, vepřové), pouze ryby nebo kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a obiloviny
- pesco-vegetarián – nejí žádné maso pouze ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, obiloviny
- lakto-ovo vegetarián – nejí maso ani ryby, ale jsou povoleny mléčné výrobky a vejce
- lakto-vegetarián – nejí maso, ryby ani vejce, pouze mléčné výrobky
- vegan – nejí žádné živočišné potraviny
- frutarián – nejí žádné živočišné potraviny, ani luštěniny nebo obiloviny, pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody
- vitarián – jedí veganskou stravu, ovšem pouze v syrovém stavu
Proč se stane z člověka vegetarián:
- etické důvody - poznání, že i ostatní tvorové cítí a že jejich pocity jsou podobné pocitům lidským
- ekologické důvody - silně znečištěné stoky a odpadní vody z jatek a výkrmen znečišťují potoky a řeky
- náboženské důvody - člověk je příznivcem náboženského či filozofického směru, který hlásá vegetariánství
- kulturní - člověk žije v komunitě, kde se maso nejí, a tak zcela automaticky tento návyk přebírá
- zdravotní důvody - obezita, vysoký tlak a další nemoci
- vnímavost chuti, kdy maso nechutná
- strach ze zoonóz jako jsou ptačí chřipky a BSE (lidově nemoc šílených krav)
Ve vegetariánství se musí umět chodit, jinak může dojít k nedostatku:
- nenasycených mastných kyselin typu omega-3 zejména z tuku mořských ryb, které jsou podstatné například pro správný vývoj dětského mozku
- jódu, ten je nutný pro správnou funkci štítné žlázy a k tvorbě hormonu, jenž řídí látkovou výměnu
- vitaminu B12 a železa, které jsou důležité pro tvorbu červených krvinek, takže vegetariány daleko víc ohrožuje riziko chudokrevnosti a únavy navíc deficit B12 může zvýšit i riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby a mrtvice, u striktních vegetariánek se zpomaluje tvorba hormonů , která se může projevovat potížemi při menstruaci, nepravidelností cyklu a jeho vynecháváním, navíc u nich častěji dochází k tzv. předčasné menopauze
- nedostatek vitamínů a minerálů může vyvolat i potíže s imunitou a páteří, nedostatek vápníku pak řídnutí kostí
Slavní vegetariáni:
Mezi slavné vegetariány naší historie patří matematik Pythagoras, irský spisovatel G. B. Shaw a duchovní vůdce Mahátma Ghándí. Z českých osobností vegetariánskou stravu preferovali světice Anežka Česká, spisovatel Franz Kafka a první český prezident T. G. Masaryk.
Vegetariánské organizace:
Na světě existuje spousta organizací, která sdružují vegetariány a propagují vegetariánský způsob života. Nejhlavnější světovou organizací je MEZINÁRODNÍ VEGETARIÁNSKÁ UNIE.
Na mezinárodní úrovni působí také EVROPSKÁ VEGETARIÁNSKÁ UNIE a VEGETARIAN UNION OF NORTH AMERICA (VUNA).
Existuje také spousta vegetariánských organizací na úrovni států. U nás k nim patří: ČESKÁ VEGETARIÁNSKÁ SPOLEČNOST, ČESKÁ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU A VEGETARIÁNSTVÍ, OCHRÁNCI HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT a SVOBODA ZVÍŘAT.
Mezinárodní dny:
- 1. října - Mezinárodní den vegetariánství
- 1. listopadu - Mezinárodní den veganství
Rady na závěr:
- Vybírejte si rozmanitá jídla včetně obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů, semen, a jestli si přejete, tak i včetně mléčných produktů a vajec.
- Vybírejte si často celé, nerafinované potraviny a minimalizujte příjem slazených, tučných a velmi rafinovaných potravin.
- Vybírejte si rozmanité ovoce a zeleninu.
- Používejte pravidelný zdroj vitamínu B12 a nejste-li dostatečně vystaveni slunečnímu záření tak také zdroj vitamínu D.
ZDROJE:
FRASER, Linda, c 1999. To nejlepší z vegetariánské kuchyně. Čestlice: Rebo, 256 s. ISBN 80-723-4045-X.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/96374-rizika-i-prednosti-vegetarianstvi.html
https://blisty.cz/art/25066.html
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Thirty-nine_reasons_why_I_am_a_vegetarian_front.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/File:World_Vegan_Day_Thank_You_Card.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VeganRallyEvolve.jpg
Autoři: Kristýna Jurníčková, Lucie Koláčková