Vegetariánská strava

V dnešní době se stále více lidí, ze zdravotních nebo náboženských důvodů, přiklání k vegetariánské stravě, která neobsahuje maso. Jejím základem je zelenina, ovoce, obilniny, těstoviny, luštěniny bylinky a ořechy. Díky široké nabídce těchto potravin tak není složité si nějaký bezmasý pokrm připravit.

Vegetariánství vychází z principů neubližování a nezabíjení. Vegetariáni nechtějí, aby zvířata trpěla a byla zabíjena. Snaží se žít v co nejtěsnějším spojení s přírodou, ve které hledají vnitřní klid a meditují.

Vegetariánství lze rozdělit do šesti podskupin:
  • semi-vegetarián (demi-vegetarián) – nejí červené maso (hovězí, skopové, zvěřina, vepřové), pouze ryby nebo kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a obiloviny
  • pesco-vegetarián – nejí žádné maso pouze ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, obiloviny
  • lakto-ovo vegetarián – nejí maso ani ryby, ale jsou povoleny mléčné výrobky a vejce
  • lakto-vegetarián – nejí maso, ryby ani vejce, pouze mléčné výrobky
  • vegan – nejí žádné živočišné potraviny
  • frutarián – nejí žádné živočišné potraviny, ani luštěniny nebo obiloviny, pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody
  • vitarián – jedí veganskou stravu, ovšem pouze v syrovém stavu
Proč se stane z člověka vegetarián:
  • etické důvody - poznání, že i ostatní tvorové cítí a že jejich pocity jsou podobné pocitům lidským
  • ekologické důvody - silně znečištěné stoky a odpadní vody z jatek a výkrmen znečišťují potoky a řeky
  • náboženské důvody - člověk je příznivcem náboženského či filozofického směru, který hlásá vegetariánství
  • kulturní - člověk žije v komunitě, kde se maso nejí, a tak zcela automaticky tento návyk přebírá
  • zdravotní důvody - obezita, vysoký tlak a další nemoci
  • vnímavost chuti, kdy maso nechutná
  • strach ze zoonóz jako jsou ptačí chřipky a BSE (lidově nemoc šílených krav)
Ve vegetariánství se musí umět chodit, jinak může dojít k nedostatku:
  • nenasycených mastných kyselin typu omega-3 zejména z tuku mořských ryb, které jsou podstatné například pro správný vývoj dětského mozku
  •  jódu, ten je nutný pro správnou funkci štítné žlázy a k tvorbě hormonu, jenž řídí látkovou výměnu
  • vitaminu B12 a železa, které jsou důležité pro tvorbu červených krvinek, takže vegetariány daleko víc ohrožuje riziko chudokrevnosti a únavy navíc deficit B12 může zvýšit i riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby a mrtvice, u striktních vegetariánek se zpomaluje tvorba hormonů , která se může projevovat potížemi při menstruaci, nepravidelností cyklu a jeho vynecháváním, navíc u nich častěji dochází k tzv. předčasné menopauze
  • nedostatek vitamínů a minerálů může vyvolat i potíže s imunitou a páteří, nedostatek vápníku pak řídnutí kostí
Slavní vegetariáni:

Mezi slavné vegetariány naší historie patří matematik Pythagoras, irský spisovatel G. B. Shaw a duchovní vůdce Mahátma Ghándí. Z českých osobností vegetariánskou stravu preferovali světice Anežka Česká, spisovatel Franz Kafka a první český prezident T. G. Masaryk.

Vegetariánské organizace:

Na světě existuje spousta organizací, která sdružují vegetariány a propagují vegetariánský způsob života. Nejhlavnější světovou organizací je MEZINÁRODNÍ VEGETARIÁNSKÁ UNIE.

Na mezinárodní úrovni působí také EVROPSKÁ VEGETARIÁNSKÁ UNIE a VEGETARIAN UNION OF NORTH AMERICA (VUNA).

Existuje také spousta vegetariánských organizací na úrovni států. U nás k nim patří: ČESKÁ VEGETARIÁNSKÁ SPOLEČNOST, ČESKÁ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU A VEGETARIÁNSTVÍ, OCHRÁNCI HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT a SVOBODA ZVÍŘAT.

Mezinárodní dny:
  • 1. října - Mezinárodní den vegetariánství
  • 1. listopadu - Mezinárodní den veganství
Rady na závěr:
  1. Vybírejte si rozmanitá jídla včetně obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů, semen, a jestli si přejete, tak i včetně mléčných produktů a vajec.
  2. Vybírejte si často celé, nerafinované potraviny a minimalizujte příjem slazených, tučných a velmi rafinovaných potravin.
  3. Vybírejte si rozmanité ovoce a zeleninu.
  4. Používejte pravidelný zdroj vitamínu B12 a nejste-li dostatečně vystaveni slunečnímu záření tak také zdroj vitamínu D.
 
 

ZDROJE:

FRASER, Linda, c 1999. To nejlepší z vegetariánské kuchyně. Čestlice: Rebo, 256 s. ISBN 80-723-4045-X.

https://www.hks.re/wiki/daniela_farkova_linda_frauenterkova_denisa_hrubantova_petra_osickova_hana_svobodova_jana_vavrikova

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/96374-rizika-i-prednosti-vegetarianstvi.html

https://blisty.cz/art/25066.html

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Thirty-nine_reasons_why_I_am_a_vegetarian_front.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/File:World_Vegan_Day_Thank_You_Card.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VeganRallyEvolve.jpg

 

Autoři: Kristýna Jurníčková, Lucie Koláčková