Super potraviny

Tyto zmiňované potraviny snižují riziko onemocnění srdce lépe než doplňky výživy. Potěší vaše chuťové buňky, ale také zabrání proti potencionálně smrtícím rizikovým faktorům.

 

Další účinky:

  • zmenšují riziko vzniku aterosklerózy
  • omezují množství cholesterolu v krvi
  • snižují krevní tlak
  • zmírňují tvorbu zánětů
  • neutralizují škodliviny způsobované volnými radikály
  • redukují riziko vzniku metabolického syndromu tím, že udržují hladinu krevního cukru na nižších hodnotách

 

Mandle

Obsahují mononenasycené tuky, hořčík, vápník, draslík a vlákninu. Velikost jedné porce by měla být přibližně 25 g.

Jedna porce těchto ořechů plná bílkovin obsahuje také 9 g mononenasycených tuků, které pomáhají snížit hladinu LDL cholesterolu a zvýšit množství HDL cholesterolu. Tato porce mandlí pokryje 10 % denní potřeby vápníku a 25 % potřeby hořčíku.

Dále obsahuje 60 % doporučované denní dávky vitaminu E, antioxidantu, který chrání tepny a 2 g vlákniny.

 

Jablka

Obsahují mimo jiné antioxidanty a vlákninu. Velikost doporučené porce by měla být o velikosti jednoho středně velkého jablka.

Jablka odrůd Red Delicious, Grany Smith a Gala patří mezi potraviny, které jsou nejbohatší na antioxidanty, díky velkému množství flavonoidu quercetinu. ( Flavonoidy jsou chemické látky rostlinného původu, které v krevním řečišti zachytávají molekuly volných radikálů, bojují proti zánětu a zabraňují vzniku rakoviny.)

Jablka jsou bohatým zdrojem pektinu - rozpustné vlákniny.

 

Avokádo

Obsahuje mononenasycené tuky, které snižují hladinu LDL, kyselinu listovou, vitamin E a draslík.

Doporučená velikost jedné porce je půl středně velkého avokáda.

Avokádo ovlivňuje hladinu LDL cholesterolu a triacylglycerolů. Dále je bohaté na živinu beta-sitosterol, která omezuje cholesterol v krvi.  Nesmíme však zapomenou, že jsou avokáda velmi tučná.

 

Banány

Obsahují mimo jiné draslík a hořčík.

Velikost porce je jeden středně velký banán.

Vědci v Indii zjistili, že lidem, kteří jedli dva banány denně, klesl krevní tlak až o 10 % díky obsahu draslíku a hořčíku. Tyto ionty uvolňují stěny cév. Draslík také pomáhá regulovat hospodaření se sodíkem a vodou v krevním řečišti. Ale pozor, vysoké hodnoty v obou z nich zvyšují tlak krve.

 

Brokolice

Velikost jedné porce by měla být 1 středně velká brokolice.

Studie naznačují, že glukorafanin, je sloučenina s protirakovinnými účinky vyskytující se v brokolici, pravděpodobně současně snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Dále snižuje riziko výskytu srdečně-cévních onemocnění a mozkové mrtvice. Na rozdíl od molekul antioxidantů, které útočí na jediný volný radikál a tím svůj účinek vyčerpají, tato pomocná látka podporuje celý obranný systém těla v boji s volnými radikály a dokáže jich tedy zlikvidovat mnohem víc. Flavoniody v brokolici mají protizánětlivé účinky a ztěžují vytváření krevních sraženin.

 

Skořice

Trocha skořice každý den (půlka lžičky) by podle amerických vědců z Marylandu mohla snížit hladiny triacylglycerolů a celkové hodnoty cholesterolu o 12-30 %.

Toto aromatické koření zvyšuje citlivost svalových a jaterních buněk na hormon inzulin a může pomoci změnšit inzulinovou rezistenci, která způsobuje nerovnováhu krevních tuků (a glukózy).

 

Čokoláda

Pouhých 25 g hořké čokolády ( 80 % a více) obsahuje 41 mg flavanoidů - silných antioxidantů, které brání stěny tepen před vznikem aterosklerotických plátů. Je to víc antioxidantů než obsahuje šálek zeleného čaje, jablko nebo sklenka červeného vína. Flavanoidy navíc dokážou snižovat srážlivost krve a pomáhají zachovávat pružnost tepenných stěn.

 

Česnek

Obsahuje mimo jiné allcin a další sloučeniny síry, které pomáhají snižovat krevní tlak a množství cholesterolu. Doporučená denní dávka je jeden až dva malé stroužky. Pravidelná konzumace může srdci výrazně prospět. Mnoho bylinkářů a přírodních léčitelů pokládá česnek za potravinu téměř zázračnou. Vědci prokázali, že látky obsažené v česneku mohou být pro srdce příznivé, mohou snižovat krevní tlak a potlačovat produkci škodlivého LDL cholesterolu v játrech. V Německu je zpracovaný česnek základem léku na snížení krevního tlaku. Česnek kromě toho dodává pokrmům lahodnou chuť za cenu velmi malého množství kalorií a může pomoci při zastírání slané chuti.

 

Vlašské ořechy

Mimo jiné obsahují víc omega-3 mastných kyselin než jakékoliv jiné ořechy. Doporučená velikost jedno porce je okolo 25 g. Jedna porce vlašských ořechů obsahuje 2,6 g alfa-linolenové kyseliny (ALA), omega-3 mastné kyseliny, která pomáhá při prevenci vzniku krevních sraženin a podporuje pravidelný srdeční tep. Vlašské ořechy jsou bohaté na vitamin B6, podílející se na regulaci hladiny homocysteinu. Tyto ořechy dávají také aminokyselinu arginin, která tělu pomáhá vyrábět kyselinu dusičnou, jejíž molekuly uvolňují sevřené krevní cévy.

 

 

Půlhodina denně pro zdravé srdce. Vyd. 1. Praha: Reader's Digest Výběr, 2009, 319 s. ISBN 9788074060182.

 

.

 

 

Autor: Erika Maierová