Recepty

 

Dávky jsou pro jednu osobu

Dušený špenát:

Špenát                 150g

Mléko                    50ml

Mouka hl.             10g

Voda

Olej                       10g

Sůl

 

Postup: V hrnci podusíme špenát, přilejeme mléko. Mouku opražíme na sucho a povaříme 20 minut s vodou. Připravenou mouku, zahustíme špenát. Dochutíme solí a do hotového přidáme olej.

 

Zadělávaná fazolka:

Fazolové lusky  150g

Mléko                  50ml

Mouka                 10g

Voda

Sůl

Citrónová šťáva

Olej                      10g

 

Postup: Fazolové lusky opečeme nasucho a zalijeme vodou a podusíme do měkka. Mouku opražíme na sucho a povaříme 20 minut s vodou. Lusky zahustíme připravenou moukou a dochutíme mlékem, solí a citrónovou šťávou. Do hotového přidáme olej.

 

Kuřecí závitky:

Kuřecí prsa         90g

Šunka                  10g

Špenát                 10g

Voda, sůl

Mouka                  10g

Voda

Olej                      10g

 

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Na připravené plátky dáme šunku a špenát. Plátek srolujeme a uděláme závitky. Závitky opečeme na sucho na pánvičce a potom dáme péct, podlijeme vodou.  Pečeme pod pokličkou. Upečené potřeme olejem. Vzniklou šťávu zahustíme moukou o praženou nasucho a 20 minut povařenou s tekutinou.

 

 

Mleté maso s rajským protlakem:

Mleté maso       90g

Rajský protlak   20g

Voda, sůl

Bazalka

Mouka                 20g

Voda

Olej                     10g

 

Postup: Mleté maso opečeme nasucho na pánvičce, přidáme rajský protlak, rozředíme vodou a dusíme pod pokličkou. Mouku opražíme na sucho, zalijeme vodou a necháme 20 minut povařit. Připravenou moukou zahustíme maso. Připravenou omáčku dochutíme solí a bazalkou. Do hotového přidáme olej.

 

Sekaná pečeně:

Mleté maso         90g

Housky                 20g

Mléko                    20ml

Majoránka, sůl

Strouhanka          10g

Vejce                      ½ ks

Voda

Olej                        10g

 

Postup: Mleté maso vložíme do mísy, přidáme v mléce namočené housky, strouhanku a vejce. Směs dochutíme solí a majoránkou.  Z připravené směsi vytvoříme bochánek a dáme péct. Po upečení potřeme olejem. 

 

Cuketový nákyp:

Cuketa                 100g

Šunka                   50g

Houska                40g

Mléko                    20g

Sůl, petrželka, bazalka

Bílek (sníh)          1ks

Máslo                    5g

Strouhanka         10g

 

Postup:  Do mísy nastrouháme cuketu společně se šunkou. Přidáme housku namočenou v mléce. Dochutíme solí, petrželkou a bazalkou. Zkypříme sněhem z bílku. Připravenou směs vložíme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme přikryté v troubě.

 

Kuře na citrónu a medu:

Kuřecí prsa         90 g

Citrón                   ½ ks

Med                      30 g

Sůl

Voda

 

Postup:  Osolené kuřecí prsa zakapeme citrónem a medem. Takto ochucené maso vložíme do pekáče, podlijeme vodou a přikryté pečeme.

 

 

Lasagne:

Lasagne               100 g

Vepřová kýta           90 g       

Listový špenát       50g

Voda, sůl

Mléko                       50 ml

Hladká mouka       20 g

Mléko                      100 ml

Sůl

Šunka                      10 g

Sýr eidam 30 %     20 g

 

Postup:  Lasagne uvaříme dle návodu na obale. Pomleté vepřové maso opečeme, přidáme špenát a mléko, dochutíme solí a dusíme. Hladkou mouku opražíme na sucho a povaříme 20 minut s mlékem. Přidáme nakrájenou šunku. Dochutíme solí. Do vymazané a vysypané zapékací mísy vrstvíme lasagne-špenátovou náplň-bešamelovou náplň. Poslední vrstvu tvoří lasagne. Hotový upečený pokrm posypeme sýrem.

 

 

Odpalované knedlíky s ovocným přelivem:

Hrubá mouka              140 g

Vejce                               ½ ks

Sůl, voda                       1/8 litru

Meruňky- kompot         100 g

Vanilkový cukr                1/2 ks

 

Postup: Do osolené vroucí vody vsypeme za stálého míchání mouku. Mícháme, dokud se těsto nepřilepuje na hrnec.  Do vychladlého těsta zapracujeme vejce a vytvoříme hladké těsto. Z těsta tvarujeme knedlíky. Vaříme ve vroucí vodě. Meruňkový kompot rozmixujeme a osladíme vanilkovým cukrem.

 

 

Tvarohové knedlíky se švestkami:

Tvaroh                  200g

Vejce                    1 ks

Krupice                35 g

Mouka na vál

Švestky               150 g

Voda, sůl

Strouhanka        20 g

Cukr mletý          20 g

Máslo                  10 g

 

Postup: V míse smícháme vejce tvaroh, krupici a vejce. Utvoříme hladké těsto, které dále propracujeme na vále. Vytvoříme knedlíky, v jejichž středu je švestka. Vaříme ve vroucí osolené vodě. Po uvaření pokladem kousky másla. Na talíři sypeme nasucho opraženou strouhankou a cukrem.

 

 

 

 

Dietní gulášová polévka:

Hovězí maso       30 g

Voda, sůl

Brambory             20 g

Rajský protlak     10 g

Hladká mouka    10 g

Voda

Petrželka

 

Postup: Hovězí maso opečeme nasucho, podlijeme vodou a dusíme. Přidáme brambory nakrájené na kostky. K poloměkkému masu a bramborám dáme protlak. Zahustíme moukou opraženou na sucho a povařenou 20 minut s tekutinou. Na zlepšení ozdobíme petrželkou.

 

Cuketová polévka:

Cuketa                  80 g

Voda, sůl

Bazalka

 

Postup:  Cuketu podusíme v osolené vodě, dochutíme bazalkou. Hotovou polévku rozmixujeme.

 

Dýňová polévka:

Dýně                     80g

Voda, sůl

Hladká mouka   10 g

Mléko                    50g

 

Postup: Podušenou dýni rozmixujeme. Zahustíme moukou opraženou na sucho povařenou 20 minut s mlékem.

 

 

Vločková polévka:

Ovesné vločky      10 g

Voda, sůl

Mrkev                     10g

Celer                      10 g

Petržel                   10 g

Petrželka

 

Postup: ovesné vločky opražíme, zalijeme vodou. Přidáme do osolené vody očištěnou zeleninu.  Do hotového přidáme petrželku.

 

Špenátová polévka:

Špenát                 80 g

Mléko                   50 g

Sůl, voda

Hladká mouka   10 g

Voda

Vejce                    1/5 ks

 

Postup:  Špenát podusíme s osoleným mlékem a vodou. Zahustíme moukou opraženou na sucho, povařenou 20 minut s vodou. Na celkové zlepšení přidáme vejce. Vše dobře provaříme.


Autoři: Procházková Nikola,Šťastná Martina,Tondlová Petra