Recepty
Dávky jsou pro jednu osobu
Dušený špenát:
Špenát 150g
Mléko 50ml
Mouka hl. 10g
Voda
Olej 10g
Sůl
Postup: V hrnci podusíme špenát, přilejeme mléko. Mouku opražíme na sucho a povaříme 20 minut s vodou. Připravenou mouku, zahustíme špenát. Dochutíme solí a do hotového přidáme olej.
Zadělávaná fazolka:
Fazolové lusky 150g
Mléko 50ml
Mouka 10g
Voda
Sůl
Citrónová šťáva
Olej 10g
Postup: Fazolové lusky opečeme nasucho a zalijeme vodou a podusíme do měkka. Mouku opražíme na sucho a povaříme 20 minut s vodou. Lusky zahustíme připravenou moukou a dochutíme mlékem, solí a citrónovou šťávou. Do hotového přidáme olej.
Kuřecí závitky:
Kuřecí prsa 90g
Šunka 10g
Špenát 10g
Voda, sůl
Mouka 10g
Voda
Olej 10g
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Na připravené plátky dáme šunku a špenát. Plátek srolujeme a uděláme závitky. Závitky opečeme na sucho na pánvičce a potom dáme péct, podlijeme vodou. Pečeme pod pokličkou. Upečené potřeme olejem. Vzniklou šťávu zahustíme moukou o praženou nasucho a 20 minut povařenou s tekutinou.
Mleté maso s rajským protlakem:
Mleté maso 90g
Rajský protlak 20g
Voda, sůl
Bazalka
Mouka 20g
Voda
Olej 10g
Postup: Mleté maso opečeme nasucho na pánvičce, přidáme rajský protlak, rozředíme vodou a dusíme pod pokličkou. Mouku opražíme na sucho, zalijeme vodou a necháme 20 minut povařit. Připravenou moukou zahustíme maso. Připravenou omáčku dochutíme solí a bazalkou. Do hotového přidáme olej.
Sekaná pečeně:
Mleté maso 90g
Housky 20g
Mléko 20ml
Majoránka, sůl
Strouhanka 10g
Vejce ½ ks
Voda
Olej 10g
Postup: Mleté maso vložíme do mísy, přidáme v mléce namočené housky, strouhanku a vejce. Směs dochutíme solí a majoránkou. Z připravené směsi vytvoříme bochánek a dáme péct. Po upečení potřeme olejem.
Cuketový nákyp:
Cuketa 100g
Šunka 50g
Houska 40g
Mléko 20g
Sůl, petrželka, bazalka
Bílek (sníh) 1ks
Máslo 5g
Strouhanka 10g
Postup: Do mísy nastrouháme cuketu společně se šunkou. Přidáme housku namočenou v mléce. Dochutíme solí, petrželkou a bazalkou. Zkypříme sněhem z bílku. Připravenou směs vložíme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme přikryté v troubě.
Kuře na citrónu a medu:
Kuřecí prsa 90 g
Citrón ½ ks
Med 30 g
Sůl
Voda
Postup: Osolené kuřecí prsa zakapeme citrónem a medem. Takto ochucené maso vložíme do pekáče, podlijeme vodou a přikryté pečeme.
Lasagne:
Lasagne 100 g
Vepřová kýta 90 g
Listový špenát 50g
Voda, sůl
Mléko 50 ml
Hladká mouka 20 g
Mléko 100 ml
Sůl
Šunka 10 g
Sýr eidam 30 % 20 g
Postup: Lasagne uvaříme dle návodu na obale. Pomleté vepřové maso opečeme, přidáme špenát a mléko, dochutíme solí a dusíme. Hladkou mouku opražíme na sucho a povaříme 20 minut s mlékem. Přidáme nakrájenou šunku. Dochutíme solí. Do vymazané a vysypané zapékací mísy vrstvíme lasagne-špenátovou náplň-bešamelovou náplň. Poslední vrstvu tvoří lasagne. Hotový upečený pokrm posypeme sýrem.
Odpalované knedlíky s ovocným přelivem:
Hrubá mouka 140 g
Vejce ½ ks
Sůl, voda 1/8 litru
Meruňky- kompot 100 g
Vanilkový cukr 1/2 ks
Postup: Do osolené vroucí vody vsypeme za stálého míchání mouku. Mícháme, dokud se těsto nepřilepuje na hrnec. Do vychladlého těsta zapracujeme vejce a vytvoříme hladké těsto. Z těsta tvarujeme knedlíky. Vaříme ve vroucí vodě. Meruňkový kompot rozmixujeme a osladíme vanilkovým cukrem.
Tvarohové knedlíky se švestkami:
Tvaroh 200g
Vejce 1 ks
Krupice 35 g
Mouka na vál
Švestky 150 g
Voda, sůl
Strouhanka 20 g
Cukr mletý 20 g
Máslo 10 g
Postup: V míse smícháme vejce tvaroh, krupici a vejce. Utvoříme hladké těsto, které dále propracujeme na vále. Vytvoříme knedlíky, v jejichž středu je švestka. Vaříme ve vroucí osolené vodě. Po uvaření pokladem kousky másla. Na talíři sypeme nasucho opraženou strouhankou a cukrem.
Dietní gulášová polévka:
Hovězí maso 30 g
Voda, sůl
Brambory 20 g
Rajský protlak 10 g
Hladká mouka 10 g
Voda
Petrželka
Postup: Hovězí maso opečeme nasucho, podlijeme vodou a dusíme. Přidáme brambory nakrájené na kostky. K poloměkkému masu a bramborám dáme protlak. Zahustíme moukou opraženou na sucho a povařenou 20 minut s tekutinou. Na zlepšení ozdobíme petrželkou.
Cuketová polévka:
Cuketa 80 g
Voda, sůl
Bazalka
Postup: Cuketu podusíme v osolené vodě, dochutíme bazalkou. Hotovou polévku rozmixujeme.
Dýňová polévka:
Dýně 80g
Voda, sůl
Hladká mouka 10 g
Mléko 50g
Postup: Podušenou dýni rozmixujeme. Zahustíme moukou opraženou na sucho povařenou 20 minut s mlékem.
Vločková polévka:
Ovesné vločky 10 g
Voda, sůl
Mrkev 10g
Celer 10 g
Petržel 10 g
Petrželka
Postup: ovesné vločky opražíme, zalijeme vodou. Přidáme do osolené vody očištěnou zeleninu. Do hotového přidáme petrželku.
Špenátová polévka:
Špenát 80 g
Mléko 50 g
Sůl, voda
Hladká mouka 10 g
Voda
Vejce 1/5 ks
Postup: Špenát podusíme s osoleným mlékem a vodou. Zahustíme moukou opraženou na sucho, povařenou 20 minut s vodou. Na celkové zlepšení přidáme vejce. Vše dobře provaříme.
Autoři: Procházková Nikola,Šťastná Martina,Tondlová Petra