Dieta při onemocnění žlučníku
Dieta při onemocnění žlučníku:
Podává se při onemocnění žlučníku a slinivky břišní po odeznění akutního stavu, při chronických chorobách žlučníku a slinivky břišní, při žlučníkových kamenech, po odstranění žlučníku, po infekčních zánětech jater, po střevních dyspepsiích a průjmech.
Tato dieta je plnohodnotná energeticky i biologicky, je nenadýmavá a lehce stravitelná. Na den je povoleno 20 – 30 gramů volného tuku.
Ze stravy vylučujeme veškeré hrubé součásti, které by mohly mechanicky podráždit trávicí trubici. Vylučujeme tedy tuhé slupky a zrníčka z ovoce a syrové zeleniny. Dále vylučujeme hrubou vlákninu (celozrnné pečivo). Ovesné vločky, kroupy, krupky dobře povaříme doměkka a prolisujeme. Z masa odstraňujeme šlachy a blány. Veškerou potravu dobře rozkousáme a nepodáváme najednou velké množství jídla, abychom zabránili zvýšenému napětí žaludku. Nedoporučujeme žádné ostré koření a kořenící směsi, kečupy, hořčice a majonézy, abychom zabránily podráždění trávicího traktu.
Technologická úprava: doporučuje se vaření, dušení, zapékání, úprava v páře, pečení. Pečeme přikryté a často poléváme, aby nevznikala kůrka. Tuk přidáváme až do hotových pokrmů, aby se nepřepaloval. Maso opékáme na sucho. Při zahušťování mouku nejprve opražíme na sucho a povaříme asi 20 minut s tekutinou.
Snídaně:
Bílkovinný nápoj:
- bílá káva, Caro, čaj s mlékem, kakao – 1 díl vody a 1 mléka
Pečivo:
- rohlíky, housky, veka, bílý toastový chléb, vánočka bez rozinek a mandlí, mazanec, piškoty
Tuk:
- máslo, flóra, rama, perla
Bílkovinná potravina:
- dušená šunka, kuřecí šunka, kuřecí párky, telecí párky, eidam 30%, Madeland light, tvarohové sýry – almete, lučina jogurtina, žervé, gervais, cottage; tavené sýry přírodní, šunkový a s bylinkami; tvaroh; jogurty – bílý, meruňkový, broskvový, banánový, vanilkový, jablečný
Džem:
- meruňkový, broskvový, jablečný, pomerančový, med
Přesnídávka:
Ovoce:
- banán, jablko, meruňka, broskev, kiwi, pomeranč, mandarinka, grep, pomelo, nektarinka), kompotované ovoce (z předešlého ovoce, dále švestky, třešně, višně, ananas
Oběd:
Polévky:
- krupicová, vločková, krupková lisovaná, kroupová lisovaná, žemlová, drožďová, zeleninová, mrkvová, špenátová, cuketová, rajská, kmínová s kapáním, hovězí vývar s těstovinou, kuřecí vývar s těstovinou, dietní gulášová
Maso:
- méně tučná masa (vepřová kýta, vepřová pečeně, vepřová panenka, hovězí zadní, hovězí svíčková, kuře, krůta, králík), ryby (sladkovodní: kapr (do 2,5 kg), cejn, štika, pstruh, pangasius, mořské: filé, treska, tuňák), vnitřnosti nepodáváme.
Přílohy:
- vařené brambory, bramborová kaše, dietní bramborový salát, dušená rýže, těstovinová rýže, těstoviny, kuskus, dietní knedlík, moučné noky a halušky, pohanka, jáhly
Zelenina:
- mrkev, celer, petržel, špenát, dýně, cuketa, lilek, patizon, fazolka, hlávkový salát, ledový salát, salát z čínského zelí, rajče, rajský protlak, červená řepa. Menší množství hrášku, květáku a pórku.
Koření:
- zelené natě (petrželka, pažitka, kopr, libeček, saturejka, bazalka); vývar z kmínu, bobkového listu a hub; mletý kmín; sůl; vanilkový cukr; citrónová kůra
Kyselení:
- citrónová šťáva, slabý nálev z octa
Moučníky:
- z těsta piškotového, odpalovaného, spařovaného, tvarohového, sněhového; pudinkové a tvarohové krémy
Kypření:
- prášek do pečiva, vzduch, sníh z bílků
Svačina:
Zakysané mléčné nápoje:
- kefír, biokys, acidofilní mléko, kyška, podmáslí, zákys – přírodní, nebo s příchutí broskvovou, meruňkovou, vanilkovou, banán
Nápoje:
- voda, ovocné čaje, černý čaj, bílá káva, čaj s mlékem, Caro, ovocné a zeleninové šťávy (ředěné 1:1).
Nedoporučené potraviny:
Tučná uzená a nakládaná masa, ryby
Vnitřnosti
Tučné a zrající sýry, tučné mléčné výrobky, tvarůžky
Sádlo
Chléb, celozrnné pečivo, smažené pečivo
Luštěniny
Moučníky z těsta kynutého, třeného, křehkého, lístkového
Kečup, hořčice, tatarka, majonéza, magi, sojová omáčka
Ostré koření a kořenící směsi
Nadýmavá zelenina (kukuřice, cibule, česnek, paprika, kapusta, ředkvičky)
Nadýmavé ovoce (hrušky, švestky)
Autoři: Procházková Nikola, Šťastná Martina, Tondlová Petra