Dieta při onemocnění žlučníku

Dieta při onemocnění žlučníku:

Podává se při onemocnění žlučníku a slinivky břišní po odeznění akutního stavu, při chronických chorobách žlučníku a slinivky břišní, při žlučníkových kamenech, po odstranění žlučníku, po infekčních zánětech jater, po střevních dyspepsiích a průjmech.

Tato dieta je plnohodnotná energeticky i biologicky, je nenadýmavá a lehce stravitelná. Na den je povoleno 20 – 30 gramů volného tuku.

Ze stravy vylučujeme veškeré hrubé součásti, které by mohly mechanicky podráždit trávicí trubici. Vylučujeme tedy tuhé slupky a zrníčka z ovoce a syrové zeleniny. Dále vylučujeme hrubou vlákninu (celozrnné pečivo). Ovesné vločky, kroupy, krupky dobře povaříme doměkka a prolisujeme. Z masa odstraňujeme šlachy a blány. Veškerou potravu dobře rozkousáme a nepodáváme najednou velké množství jídla, abychom zabránili zvýšenému napětí žaludku.  Nedoporučujeme žádné ostré koření a kořenící směsi, kečupy, hořčice a majonézy, abychom zabránily podráždění trávicího traktu.

Technologická úprava: doporučuje se vaření, dušení, zapékání, úprava v páře, pečení. Pečeme přikryté a často poléváme, aby nevznikala kůrka. Tuk přidáváme až do hotových pokrmů, aby se nepřepaloval. Maso opékáme na sucho. Při zahušťování mouku nejprve opražíme na sucho a povaříme asi 20 minut s tekutinou.

 

Snídaně:

Bílkovinný nápoj:

  • bílá káva, Caro, čaj s mlékem, kakao – 1 díl vody a 1 mléka

Pečivo:

  • rohlíky, housky, veka, bílý toastový chléb, vánočka bez rozinek a mandlí, mazanec, piškoty

Tuk:

  • máslo, flóra, rama, perla

Bílkovinná potravina:

  • dušená šunka, kuřecí šunka, kuřecí párky, telecí párky, eidam 30%, Madeland light, tvarohové sýry – almete, lučina jogurtina, žervé, gervais, cottage; tavené sýry přírodní, šunkový a s bylinkami; tvaroh; jogurty – bílý, meruňkový, broskvový, banánový, vanilkový, jablečný

Džem:

  • meruňkový, broskvový, jablečný, pomerančový, med

Přesnídávka:

Ovoce:

  • banán, jablko, meruňka, broskev, kiwi, pomeranč, mandarinka, grep, pomelo, nektarinka), kompotované ovoce (z předešlého ovoce, dále švestky, třešně, višně, ananas

Oběd:

Polévky:

  • krupicová, vločková, krupková lisovaná, kroupová lisovaná, žemlová, drožďová, zeleninová, mrkvová, špenátová, cuketová, rajská, kmínová s kapáním, hovězí vývar s těstovinou, kuřecí vývar s těstovinou, dietní gulášová

Maso:

  • méně tučná masa (vepřová kýta, vepřová pečeně, vepřová panenka, hovězí zadní, hovězí svíčková, kuře, krůta, králík), ryby (sladkovodní: kapr (do 2,5 kg), cejn, štika, pstruh, pangasius, mořské: filé, treska, tuňák), vnitřnosti nepodáváme.

Přílohy:

  • vařené brambory, bramborová kaše, dietní bramborový salát, dušená rýže, těstovinová rýže, těstoviny, kuskus, dietní knedlík, moučné noky a halušky, pohanka, jáhly

Zelenina:

  • mrkev, celer, petržel, špenát, dýně, cuketa, lilek, patizon, fazolka, hlávkový salát, ledový salát, salát z čínského zelí, rajče, rajský protlak, červená řepa. Menší množství hrášku, květáku a pórku.

Koření:

  • zelené natě (petrželka, pažitka, kopr, libeček, saturejka, bazalka); vývar z kmínu, bobkového listu a hub; mletý kmín; sůl; vanilkový cukr; citrónová kůra

Kyselení:

  • citrónová šťáva, slabý nálev z octa

Moučníky:

  • z těsta piškotového, odpalovaného, spařovaného, tvarohového, sněhového; pudinkové a tvarohové krémy

Kypření:

  • prášek do pečiva, vzduch, sníh z bílků

Svačina:

Zakysané mléčné nápoje:

  • kefír, biokys, acidofilní mléko, kyška, podmáslí, zákys – přírodní, nebo s příchutí broskvovou, meruňkovou, vanilkovou, banán

Nápoje:

  • voda, ovocné čaje, černý čaj, bílá káva, čaj s mlékem, Caro, ovocné a zeleninové šťávy (ředěné 1:1).

Nedoporučené potraviny:

Tučná uzená a nakládaná masa, ryby

Vnitřnosti

Tučné a zrající sýry, tučné mléčné výrobky, tvarůžky

Sádlo

Chléb, celozrnné pečivo, smažené pečivo

Luštěniny

Moučníky z těsta kynutého, třeného, křehkého, lístkového

Kečup, hořčice, tatarka, majonéza, magi, sojová omáčka

Ostré koření a kořenící směsi

Nadýmavá zelenina (kukuřice, cibule, česnek, paprika, kapusta, ředkvičky)

Nadýmavé ovoce (hrušky, švestky)

 

Autoři: Procházková Nikola, Šťastná Martina, Tondlová Petra

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

Blíží se konec roku…

06.11.2014 15:00
  Dovolujeme si Vás pozvat na pravidelný edukační program v roce 2014 který pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant: MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut)  6. 11....

Metabolický syndrom

02.10.2014 15:00
  Dovolujeme si Vás pozvat na pravidelný edukační program v roce 2014 který pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant: MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut)   2. 10....

Diabetik a péče o chrup. Pohled nutričního terapeuta a dentální hygienistky.

24.04.2014 15:00
Dovolujeme si Vás pozvat na pravidelný edukační program v roce 2014 který pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant: MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut) 24. 4. 2014    15,00...

Diabetická dieta v každodenní praxi

13.03.2014 15:00
Dovolujeme si Vás pozvat na pravidelný edukační program v roce 2014 který pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant: MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut)   13. 3. 2014   ...

Vánoce a dyspeptické potíže

07.11.2013 15:30
Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku kterou pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant  MUDr. Jindřich Olšovský,Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut )   Setkání vždy v knihovně 2. interní kliniky FN u svaté Anny...

Jak uchovat v potravinách na podzim a zimu co nejvíce vitaminů a minerálních látek.

03.10.2013 15:30
Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku kterou pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant  MUDr. Jindřich Olšovský,Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut )   Setkání vždy v knihovně 2. interní kliniky FN u svaté Anny...

Výživa pro náš mozek v rámci diabetické diety.

11.04.2013 15:30
Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku kterou pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant  MUDr. Jindřich Olšovský,Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut )   Setkání vždy v knihovně 2. interní kliniky FN u svaté Anny...

Velikonoce z pohledu zdravé výživy. Nabídka jara pro náš imunitní systém.

07.03.2013 15:30
Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku kterou pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant  MUDr. Jindřich Olšovský,Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut )   Setkání vždy v knihovně 2. interní kliniky FN u svaté Anny...