Dieta při hypertenzi

 

Hypertenze, nebo-li zvýšený krevní tlak v tepnách, je považována za civilizační onemocnění. počet lidí s hypertenzí, stále stoupá. 

 

Normálové hodnoty krevního tlaku jsou:

  • 140 a více mm rtuťového sloupce u systolického tlaku
  • 90 a více mm rtuťového sloupce u diastolického tlaku

 

Rizikové faktory pro její vznik jsou obezita, vysoký věk, nesprávný životní styl (nevhodné složení stravy, kouření, stres), ale můžou být dědičné předpoklady ke vzniku onemocnění. Příčinou může být i nějaké onemocnění, např. ledvin, žláz s vnitřní sekrecí nebo oběhové soustavy.

 

Nefarmakologická terapie:

Při lehčích formách hypertenze se nepřistupuje k léčbě farmaky, postačí pouze úprava stravy a životního stylu.

Hlavní zásadou je snížit tělesnou hmotnost, zvýšit tělesnou aktivitu, zvýšit příjem ovoce a zeleniny, snížit příjem soli, alkoholu a tuku (hlavně nasycených tuků).

 

 

Dieta u hypertenze:

Při hypertenzi není vhodné používat potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použitá sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sýry, atd.).

Doporučuje se spíš zařazovat potraviny s větším množstvím draslíku - zelenina (čerstvý hrášek, kapusta, špenát, květák) ovoce (banán, meruňky sušené, pomerančový džus, sušené švestky, hrozinky), rýže, těstoviny, brambory, med, tvaroh.

Zastíráme neslanou chuť vhodným kořením nebo aromatickou zeleninou (natě, cibule, česnek, houby, celer), také můžeme připravit pokrmy na sladko, sladko-kyselo nebo kyselo. Používáme vhodnou technologickou úpravu, např. vaření, dušení, pečení, zapékání, grilování. Nepoužíváme smažení.

 

Výběr vhodných potravin:

Z bílkovinných potravin se zakazují konzervy, uzené maso, nakládaná masa, uzeniny, šunka, sardinky, skopové, jehněčí maso a mladá masa (např. telecí). Doporučuje se spíše libové maso, sladkovodní ryby.

Vybíráme mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků. Sýry používáme spíše tvarohové. Tavené a tvrdé sýry omezujeme z důvodu vysokého obsahu soli.

Vejce 1 ks/den v jakékoliv úpravě. Např. smažené, vařené, ztracené, míchané,na pomazánku, na přípravu pokrmů.

 

Tuky volíme spíše rostlinné. Např. margaríny (pozor na sůl), oleje. Ze živočišných můžeme máslo. Nedoporučujeme sádlo, slaninu, lůj, škvarky.

 

Doporučujeme bílé pečivo bez viditelné soli, celozrnné obsahuje soli více, proto jej zařazujem v omezeném množství. Vhodné je opékat brambory nasucho, pečené brambory s česnekem, vařené a sypané natěmi.

Ovoce neomezujeme, spíše zařazujeme druhy s vyšším obsahem draslíku.

Zelenina se vynechává spíše nakládána, vhodnější je čerstvá, mražená, sušená.

 

Volíme koření, které zastírá slanou chuť. Jako jsou natě, cibule, česnek, houby, celer. Dále můžeme používat kmín, fenykl, majoránka, bobkový list, jalovec, málo sladké papriky, tymián, nové koření, pepř, muškátový oříšek, …

Omezujeme minerální vody s vyšším obsahem sodíku, např. Hanácká kyselka, Poděbradka, Korunní, z léčebných přírodních vod Vincentka, Bílinská kyselka.

 

 

Nedoporučené potraviny:

Kyselé okurky, hořčice, kyselé zelí, nakládaná a sterilovaná zelenina v soli, polévkové koření, hotové polévky, sardelová pasta, sýry, celozrnné pečivo, konzervy, uzené maso, nakládaná masa, uzeniny, šunka, sardinky, skopové, jehněčí maso a mladá maso (telecí), sádlo, slaninu, lůj, škvarky.