Bezlaktózová dieta
Byla Vám zjištěna intolerance na laktózu? Nevěšte hlavu. Neznamená to, že musíte vyloučit z Vašeho jídelníčku všechny mléčné výrobky. Jen se musíte více informovat o výrobcích, které často konzumujete, jestli neobsahují žádnou laktózu.
Potraviny které jsou nejrizikovější
Hlavním zdrojem laktózy jsou mléčné produkty:
- mléko (plnotučné, polotučné, odstředěné, kyselé, acidofilní, podmáslí, mléčný zákys, kefír, sušené)
- jogurt
- tvaroh
- smetana
- sýr
- máslo
- pudink
- pomazánkové máslo
Laktóza je přirozenou součástí všech druhů mléka, kravského, kozí, ovčího i lidského.
Potraviny bez laktózy
Laktózu neobsahuje čerstvé ovoce, zelenina, brambory, rýže, těstoviny, vajíčka, ryby, drůbež a všechny druhy obilovin.
Rostlinná mléka chutnají dobře a jsou dobře dostupné
v případě, že se nechcete ve svm jídelníčku vzdát mléka, vyzkoušejte mléka rostlinná, jako například:
- sójové
- rýžové
- ovesné
- špaldové
- mandlové a další
Rostlinná mléka se prodávají v obchodech se zdravou výživou i některých hypermarketech, drogériích a lékárnách. Některé druhy chutnají velmi podobně jako mléko z krávy, jiné jsou „vodovější“. Každému může vyhovovat jiný typ a jiná značka.
Obsah laktózy v mléčných produktech:
Potravina (řazeno abecedně) |
Obsah laktózy (g / 100 g) |
čokoláda mléčná |
9,5 |
jogurt bílý 3 % tuku |
3,2–4,5 |
jogurt bílý nízkotučný |
6 |
jogurt ovocný 3 % tuku |
3 |
jogurt ovocný nízkotučný |
4,7 |
kefír neochucený |
3,9 |
máslo |
0,1–1 |
máslo přepuštěné (ghee) |
0–0,05 |
mléko kozí |
4,4 |
mléko kravské odtučněné |
4,9 |
mléko kravské odtučněné sušené |
52 |
mléko kravské plnotučné |
4,7 |
mléko kravské plnotučné sušené |
38 |
mléko kravské polotučné |
4,8 |
mléko mateřské |
7,2 |
mléko ovčí |
5,1 |
mléko kondenzované |
9–13 |
mléko zahuštěné slazené |
11 |
podmáslí |
4–5 |
smetana |
3,8 |
smetana kysaná |
3,2 |
sýr camembert |
0–1 |
sýr cottage |
0,35–4 |
sýr eidam 30 % tuku |
0–2,5 |
sýr ementál |
0–0,1 |
sýr feta 45 % tuku |
0,5 |
sýr gouda |
0–0,1 |
sýr cheddar |
0,07 |
sýr mozarella |
0,1–1,1 |
sýr niva/rokfór |
2 |
sýr ovčí |
0,1 |
sýr parmezán |
0,06 |
sýr ricotta |
0,3 |
syrovátka sušená |
74 |
šlehačka |
3,1–3,3 |
tvaroh měkký |
2,6–4 |
zmrzlina |
3–7 |
Tabulka: https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/pri-intoleranci-laktozy-nemusime-vyradit-vsechny-mlecne-produkty-586
Údaje v tabulce jsou pouze přibližné, protože podíl laktózy se může měnit v závislosti na výrobním postupu výrobce i použitém způsobu měření.
Autor: Kamila Křivánková